agenda

 • del 7 de juliol al 18 de setembre

  150 anys de planificació urbanística a L’Hospitalet. Com es fa una ciutat?.  

  Veure imatge de 150 anys de planificació urbanística a L’Hospitalet. Com es fa una ciutat? (nova finestra)
  Exposició des del primer pla urbanístic de L’Hospitalet fins als nostres dies. Pretén explicar com s’han generat els carrers i les places i com aquest procés ha estat fruit de l’acció d’uns agents que miraven pels seus interessos i sovint entraven en conflicte. Organitzada pel Centre d'Estudis de L'Hospitalet i el Museu de L'Hospitalet..  
 • del 19 de desembre de 2015 al 31 de juliol de 2016

  Can Buxeres: una joia noucentista.  

  Veure imatge de Can Buxeres: una joia noucentista (nova finestra)
  Reposició de l'exposició. Història del Palauet de Can Buxeres amb l’objectiu de difondre el seu patrimoni i destacar els aspectes originals que permetran explicar el passat i l’evolució social, cultural i econòmica de la ciutat al llarg de la primera meitat del segle XX..  
 • del 29 de setembre de 2011 al 31 de gener de 2017

  Color, forma... i volum.  

  Renovació exposició permanent.  
  Veure imatge de Color, forma... i volum (nova finestra)
  A les dinou taules renaixentistes i barroques presentades fins ara se sumen ara un conjunt d’onze elements arquitectònics i escultòrics provinents de l’església de Santa Eulàlia de Mèrida de l'Hospitalet, enderrocada  l’any 1936..  
 • des del 3 d'octubre

  L'Hospitalet: un indret, una història.  

  Veure imatge de L'Hospitalet: un indret, una història (nova finestra)
  La mostra està estructurada en tres períodes cronològics que responen a la lògica de l'evolució interna de la ciutat i faciliten una lectura temàtica sobre economia, demografia, política, societat civil i quotidianitat..  
 • des del 24 d'abril, 19 h.

  Un Museu també per als infants.  

  Veure imatge de Un Museu també per als infants (nova finestra)
  Presentació del treball d’adaptació de l’exposició permanent a partir de les propostes realitzades pels nens i nenes de primària de la ciutat, com ara la inclusió del textos i altres elements explicatius, un fulletó amb propostes didàctiques i altres sorpreses..  
 • Data inici: 29/09/2011  Data fi: 31/01/2017
  Color, forma... i volum.  
  Renovació exposició permanent.  
  Veure imatge de Color, forma... i volum (nova finestra)
  A les dinou taules renaixentistes i barroques presentades fins ara se sumen ara un conjunt d’onze elements arquitectònics i escultòrics provinents de l’església de Santa Eulàlia de Mèrida de l'Hospitalet, enderrocada  l’any 1936..  

notícies

 • 15/07/2016.  

  HORARIS D'ESTIU 2016 .  

  Veure imatge de Foto: Oriol Vaca 2016 (nova finestra)
  Consulteu aquí els horaris d'estiu dels tres equipaments. .  
 • 08/07/2016.  

  La nova exposició de l’Harmonia reflexiona sobre la planificació urbanística de L’Hospitalet en els darrers 150 anys. .  

  Veure imatge de La nova exposició de l’Harmonia reflexiona sobre la planificació urbanística de L’Hospitalet en els darrers 150 anys. (nova finestra)
  L’Harmonia acull l’exposició “150 anys de plans urbanístics a L’Hospitalet”, organitzada pel Museu de L’Hospitalet i el Centre d’Estudis, una mostra que explica el procés de construcció de la ciutat des de fa més d’un segle, quan es va aprovar la primera Llei d’eixamples urbans, que va donar pas al primer Pla urbanístic de L’Hospitalet. .  
 • 05/07/2016.  

  Una mirada tàctil a l’exposició “Color, forma i volum” de l’Harmonia .  

  Veure imatge de Una mirada tàctil a l’exposició “Color, forma i volum” de l’Harmonia (nova finestra)
  El Museu de L’Hospitalet s’ha integrat en el projecte “La mirada tàctil”, que ha posat en marxa l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, amb l’objectiu de garantir l’accessibilitat cultural a tota la població. A partir d’ara, l’exposició “Color, forma i volum” de l’Harmonia disposa d’un espai multisensorial amb llibrets destinats a facilitar la visita a les persones amb discapacitat visual, ceguesa o sordmudesa..  
 • 31/05/2016.  

  La Nit dels Museus de L’Hospitalet rep més de sis mil visitants .  

  Veure imatge de #nitmuseusLH 2016 - Foto David Guerrero (Instagram) (nova finestra)
  Un total de 6.183 persones van visitar aquest dissabte algunes de les exposicions instal•lades al Museu, al Centre d’Art Tecla Sala i a la Fundació Arranz-Bravo i van participar en les activitats organitzades amb motiu de la Nit dels Museus, una iniciativa del Consell d’Europa..  
 • 12/05/2016.  

  Beques L'Hospitalet. Edició 2016 .  

  Veure imatge de Beques L'Hospitalet. Edició 2016 (nova finestra)
  Convocatòria de dues beques amb una dotació de 3.000 euros cadascuna, de formació en la recerca per a persones amb llicenciatura o grau universitari, amb la finalitat de promoure l’estudi de la ciutat en el camp de les ciències socials..  
 • 06/05/2016.  

  El MuseuLH ja és accessible a Visitmuseum, la plataforma digital de la Generalitat   .  

  Veure imatge de El MuseuLH ja és accessible a Visitmuseum, la plataforma digital de la Generalitat   (nova finestra)
  La informació sobre el Museu de L’Hospitalet  i les tres exposicions permanents es troben en línia a la plataforma digital Visitmuseum, del Servei de Museus del Departament de Cultura de la Generalitat. Als continguts es pot accedir via web (http://visitmuseum.gencat.cat) o a través de l’aplicació per a dispositius mòbils android i iphone. .  
 • 04/05/2016.  

  Plànols de L’Hospitalet de principi del s. XX a la web de l'Arxiu Municipal .  

  Veure imatge de Hospitalet de Llobregat. Plano esanche y de saneamiento interior de la población 1926 (nova finestra)
  Entre la documentació que es pot trobar a la web de l’Arxiu figuren els enllaços a plànols antics digitalitzats per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, com un plànol amb indicacions de la zona inundable pel riu Llobregat de l’any 1906 o el plànol on es detalla els límits del terme municipal de L’Hospitalet l’any 1918. .  
 • 10/03/2016.  

  Nova web de les biblioteques de L'Hospitalet  .  

  Veure imatge de Nova web de les biblioteques de L'Hospitalet  (nova finestra)
  Les Biblioteques de L'Hospitalet han posat en funcionament un nou web per millorar el servei i la comunicació amb la ciutadania. L'accés a la informació es pot fer a l'enllaç www.bibliotequeslh.cat .  
 • 03/03/2016.  

  Vídeo de la conferència “Els dibuixos de Barradas” per Maria José González Madrid .  

  Veure imatge de Vídeo de la conferència “Els dibuixos de Barradas” per Maria José González Madrid (nova finestra)
  La conferència “Els dibuixos de Barradas” per Maria José González Madrid ens apropa als treballs de Rafael Barradas il·lustrador i ens permet aprofundir en una faceta menys coneguda –i reconeguda- de la seva producció artística. Vídeo al canal Youtube del Museu..  
 • 24/02/2016.  

  Les Jornades d’Història de l’Hospitalet (2015) al canal YouTube del MuseuLH .  

  Veure imatge de Les Jornades d’Història de l’Hospitalet (2015) al canal YouTube del MuseuLH (nova finestra)
  Durant  les Jornades d’Història de l’Hospitalet es van enregistrar la major part de les presentacions de les comunicacions i ponències. Al Canal YouTube del Museu de l’Hospitalet s’ha creat una llista de reproducció ad hoc amb les intervencions enregistrades. .  
 • 17/02/2016.  

  L’Hospitalet homenatja l’il·lustrador Antonio Bernal amb una placa a l’edifici on va viure. .  

  Veure imatge de L’Hospitalet homenatja l’il·lustrador Antonio Bernal amb una placa a l’edifici on va viure. (nova finestra)
  L’Ajuntament de L’Hospitalet dedica una placa al dibuixant Antonio Bernal. La placa s’ha col·locat al número 88 del carrer del Doctor Martí Julià de la Torrassa, on l’il·lustrador va viure i treballar durant molts anys..  
 • 04/02/2016.  

  Medusa ‘millenial’ o la cara B del mito .  

  Veure imatge de Medusa ‘millenial’ o la cara B del mito (nova finestra)
  “En Ceci n’est pas une Medusa hay pop, denuncia, feminismo, psicoanàlisis, metáforas, abastracción, poesía, instalaciones, erótica, humor ... (...) Es uno de los símbolos de L’Hospitalet. Y 15 artistas contemporáneos subvierten el mito de la Gorgona: diosa sexual, icono  feminista, personaje pop, alusión al ‘reggae’ o símbolo ‘freudiano’ de castración. Son las nuevas Medusas”..  
 • 11/01/2016.  

  L’Hospitalet ha donat suport al #BancADN  per a les identificacions dels desapareguts a la Guerra Civil. .  

  Veure imatge de L’Hospitalet ha donat suport al #BancADN  per a les identificacions dels desapareguts a la Guerra Civil. (nova finestra)
  El passat 28 de maig de 2015 vam celebrar a Can Riera-espai de memòria una taula rodona amb el títol “Banc d’ADN, exhumació i llei de fosses”, amb l’assistència de Roger Herèdia (impulsor del Banc d’ADN) i Xavier Menéndez (membre del Comitè Tècnic per a la Recuperació i la Identificació de Persones Desaparegudes durant la Guerra Civil i la Dictadura Franquista).

    .  
 • 17/12/2015.  

  Localitzada a l’Arxiu Municipal informació sobre 24 refugis antiaeris de la Guerra Civil .  

  Veure imatge de Localitzada a l’Arxiu Municipal informació sobre 24 refugis antiaeris de la Guerra Civil (nova finestra)
  Una de les tasques encomanades als arxius és la catalogació de documents. En aquesta vessant, l’Arxiu Municipal ha fet una troballa inesperada l’origen de la qual es remunta al 1938, en plena Guerra Civil..  
 • 09/12/2015.  

  Més de 4.500 alumnes han participat el 2014 en les activitats organitzades pel Servei Educatiu del Museu .  

  Veure imatge de Més de 4.500 alumnes han participat el 2014 en les activitats organitzades pel Servei Educatiu del Museu (nova finestra)
  El Servei Educatiu del Museu de L’Hospitalet va portar a terme 179 activitats l’any 2014, amb una participació de 4.628 alumnes de la ciutat. L’oferta adreçada a la comunitat educativa ha anat creixent any rere any, ja que és una de les principals línies d’actuació del Museu..  
 • 03/12/2015.  

  Restauració del templet modernista de Can Buxeres .  

  Veure imatge de Restauració del templet modernista de Can Buxeres (nova finestra)
  Obra de Manuel Joaquim Raspall i Mayol, data de l’any 1912. És una estructura de planta circular suportada per 6 columnes de formigó amb petits capitells que aguanten una cúpula modernista d’esfera i tambor. La restauració portada a terme ha permès recuperar l’aspecte original del templet sense introduir gaires elements moderns que el distorsionin..  
 • 21/10/2015.  

  Jornades d’història de L’Hospitalet .  

  Veure imatge de Jornades d’història de L’Hospitalet (nova finestra)
  Organitzades pel Centre d’Estudis de L’Hospitalet i el Museu de l’Hospitalet, els dies 16 i 17 d’octubre es van celebrar a Can Riera-espai de memòria les Jornades d’història de L’Hospitalet.
  .  
 • 29/06/2015.  

  El repositori documental del MuseuLH conté més d'un centenar de documents .  

  Veure imatge de El repositori documental del MuseuLH conté més d'un centenar de documents (nova finestra)
  Actualment es poden consultar i descarregar un centenar de documents allotjats a la pàgina web del Museu. A l’apartat “Investigacions i estudis sobre L’Hospitalet al repositori documental” es troben ordenats cronològicament per data de publicació o edició. .  
 • 21/05/2015.  

  Reportatge presentació "Ruta de la Transició Democràtica per L’Hospitalet" .  

  Veure imatge de Reportatge presentació "Ruta de la Transició Democràtica per L’Hospitalet" (nova finestra)
  El passat 21 d’abril es va presentar a la ciutadania la Ruta de la Transició Democràtica a L’Hospitalet. Un itinerari que enllaça barris de l’Hospitalet i recull alguns dels fets històrics rellevants del període 1960-1980. L'H Digital, mitjans de comunicació de l'Hospitalet va realitzar un reportatge de presentació a la secció "En 5 minutshttp://ow.ly/N4v27.  
 • 12/02/2015.  

  Commemoració 50 aniversari del barri de Bellvitge .  

  Veure imatge de Commemoració 50 aniversari del barri de Bellvitge (nova finestra)
  Amb motiu del 50 aniversari del barri de Bellvitge i amb la col·laboració de l’associació Memorial Democràtic Treballadores de Seat es van enregistrar un seguit d’entrevistes a testimonis que vinculen la lluita obrera, en aquest cas la que es va dur a SEAT, i la lluita veïnal de Bellvitge durant el període comprés entre el final de la dictadura i els primers anys de la transició política.
  .  
 • 05/03/2014.  

  Apps Patrimoni L’Hospitalet.  

  Veure imatge de QR Android apps Patrimoni LH (nova finestra)
  L’aplicació permet accedir al llistat actualitzat dels elements patrimonials (catàleg d’edificis i d’altres elements singulars, històrics i moderns de la ciutat) amb la informació bàsica, i a una fitxa específica de cadascun dels elements en què s’afegeix informació ampliada (gràfica i escrita) i el plànol concret de la seva ubicació a la ciutat. També es pot accedir al mapa general de la ciutat amb la posició de cadascun dels elements patrimonials, cosa que en facilita la localització i la distribució territorial.

  Apps Patrimoni L'Hospitalet..  
 • 23/10/2013.  

  Testimonis hospitalencs de la lluita antifranquista .  

  Veure imatge de Associació El Pont de la Llibertat-L'Hospitalet Antifanquista (nova finestra)
  Les entrevistes enregistrades i editades per El Pont de la Llibertat-L’Hospitalet Antifranquista resten disponibles a la consulta al Canal Yotutube del Museu de l’Hospitalet, amb la intenció de pal•liar la desaparició de l’entitat i de la seva pàgina web.
    .  
 • 06/06/2013.  

  Edificis catalogats i Pla de Protecció del Patrimoni Arquitectònic de l'Hospitalet.  

  Veure imatge de Edificis catalogats i Pla de Protecció del Patrimoni Arquitectònic de l’Hospitalet (nova finestra)
  L’Hospitalet disposa d’un important número de construccions de gran valor històric, arquitectònic i simbòlic. Les primeres edificacions que es conserven són d’època medieval.

  Per preservar aquest patrimoni l’Ajuntament aprovà el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic de l’Hospitalet de Llobregat (PEPPA), que estableix els graus de protecció i els procediments per a intervenir sobre un conjunt de 110 elements arquitectònics (edificis, conjunts d’edificis o d’altres construccions com poden ser ponts, fonts, aqüeductes, etc.).

  Inici / Publicacions / Altres. .  
 • 22/05/2013.  

  La col•lecció d’objectes del Museu de l’Hospitalet en procés digitalització.  

  Veure imatge de La col•lecció d’objectes del Museu de l’Hospitalet en procés digitalització (nova finestra)
  L’inventari de la col•lecció d’objectes del Museu de l’Hospitalet està en un procés digitalització i una bona mostra ja es pot consultar a la pàgina web de Museus en línia on es pot trobar una selecció dels objectes que conserven els museus catalans..  
 • 18/04/2013.  

  Investigacions i estudis sobre l'Hospitalet al repositori documental .  

  Veure imatge de Investigacions i estudis sobre l'Hospitalet al repositori documental (nova finestra)
  Es posa a l’abast del públic general l’accés als treballs de recerca que han estat realitzats amb el suport del programa “Beques de l’Hospitalet” així com també aquells estudis i publicacions relacionats amb el patrimoni cultural de la ciutat. Les noves tecnologies faciliten la publicació i socialització dels treballs realitzats pels estudiosos i investigadors de l’àmbit local.

  Inici / Publicacions / Altres .  
 • 08/02/2012.  

  CAN RIERA - ESPAI DE MEMÒRIA DE L'HOSPITALET .  

  Veure imatge de Can Riera-Espai de Memòria de l'Hospitalet (nova finestra)
  Can Riera, una masia del segle XVII rehabilitada per l’Ajuntament el 2009 i situada a la Riera de l’Escorxador cantonada carrer Xipreret, és l’equipament especialitzat en la memòria democràtica de la ciutat i la contribució hospitalenca a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de la Generalitat, que impulsa el Memorial Democràtic,
  institució adscrita al Departament de Governació i Relacions Institucionals.

  Consisteix en un centre d‘interpretació, de documentació, de consulta i de recursos pedagògics, concebut per donar a conèixer el període històric de la nostra ciutat que va de la II República a la transició democràtica, i molt especialment, la participació de l’Hospitalet en la lluita antifranquista, amb una especialització en el tardofranquisme i la transició.

  Can Riera. Espai de Memòria de l’Hospitalet
  Adreça: Riera de l’Escorxador, 17 (cantonada Xipreret). 08901- L’Hospitalet
  Tel: 93.4032997
  cultura.memoria@l-h.cat .  
Museu d'Història de L'Hospitalet - c. Joan Pallarès 38 - Telf: 93 338 13 96
Ajuntament de L'Hospitalet