En aquesta secció s'hi troben els Serveis Educatius relacionats amb:
les activitats i les exposicions.
Les rutes i visites que s'organitzen a la ciutat són en elles mateixes un altre recurs educatiu per a conèixer el patrimoni arquitectònic i urbanístic de la ciutat.
S'ofereixen per a grups organitzats i públic escolar.
El museu ofereix un ventall de recursos educatius destinats al públic escolar. Són dossiers didàctics i/o propostes educatives destinades a treballar els continguts de les diverses exposicions acollides al museu.
Per la gestió de reserves accediu a la Guia INTRO.
Activitats i tallers de coneixements genèrics:
-
Taller: els primers humans: coneixeran com es vivia a la prehistòria treballant les principals característiques de les societats paleolítiques i neolítiques . Aspectes de l'economia, caça, recol.lecció, aparició de l'agricultura, de l'art (pintura rupestre), habitatges (nomadisme i sedentarisme) i instrumental (talla de sílex, destrals etc...).
-
Taller: fem d'arqueòlegs : introducció i part pràctica els alumnes faran d'arqueòlegs coneixent així, com l'arqueologia és una professió imprescindible per l'estudi d'èpoques passades. Conceptes propis de l'arqueologia com excavació d'urgència, subaquàtica, prospecció, siglatge
-
Taller: som romans? : principals característiques de la societat romana. Formació de l'Imperi Romà i la romanització. Les seves ciutats romanes ( traçat regular ) i les cases ( domus, viles, i insulae), els edificis singulars ( termes, etc). Aspectes més destacats de la vida quotidiana dels romans: com vivien, economia, les ciutats (parlarem de Barcino i Tarraco), les domus, la religió, els jocs. Realització d’un mosaic amb tessel·les bicolors; i una llàntia d'oli romana a partir d'un motlle i amb fang.
-
Taller medievalia : aspectes de la societat medieval com el feudalisme i el vasallatge. Diferències entre l'Alta i la Baixa Edat Mitjana treballant conceptes com: romànic, gòtic, etc... Pràctica d’escriptura amb lletres gòtiques amb una ploma d'au i tinta ( al punt de llibre), se seguiran normes de l'heràldica i s’escenifica un ball medieval.
-
Taller d'escriptura : evolució dels diferents tipus d'escriptura emprats per la humanitat mitjançant una experiència pràctica.
-
Taller de vitrall : conceptes propis de la tècnica del vitrall: emplomant, tècnica Tiffany, grisalla. Importància per l'art medieval i el modernisme mitjançant una experiència practica.
-
Taller del trencadis: la tècnica decorativa del trencadís, materials, procediments...i de l'estil artístic del modernisme. Elaboració d’un trencadis amb fragments de rajoles de diferents colors.
-
Taller del gravat : conceptes propis de la tècnica del gravat: la xilografia, litografia, l'aiguafort. Diferents tècniques: la xilografia, litografia, l`'aiguafort...Es realitza un gravat seguint la tècnica de la linografia (amb linòleum).
-
Activitat: "pantalons de pana, mitges de lycra, minifandilla": evolució del vestit al llarg del temps i distingir diferents tipus d'objectes d'època. La vida de pagès. La vida dels obrers.
-
Activitat: "jugar al carrer com els avis": experiència lúdica i pedagògica amb l'evolució del joc i els espais. Confegir la idea de quins eren els jocs dels avis i pares. Apropar-se a l'estructura social a través dels jocs.
-
Mostra pessebrista de L'Hospitalet: el món dels pessebres, la seva història i la tradició pessebrista a Catalunya, amb la participació d'artesans i col·lectius de la ciutat.
-
Fòssil'Hs: activitats dinàmiques, sandbox. Coneixerem de forma pràctica l'evolució del nostre territori al llarg de milions d'anys.
-
Cinquanta objectes per a cinquanta anys: una selecció de 50 peces estretament vinculades amb la ciutat. Estirant del fil de la història, comprendrem el nostre present tot treballant el nostre passat i ens convertirem en els guies i protagonistes a través de les fonts històriques presentades i de materials educatius de suport
Activitats i tallers de coneixements específics relacionats amb la ciutat de l’Hospitalet.
-
Ruta: la vila vella de L'Hospitalet: Itinerari a peu pel barri del casc antic de la ciutat que conduirà els visitants als orígens de la ciutat de L'Hospitalet durant l'època en què només era un poble de pocs habitants, dedicats, bàsicament, al conreu de vinya i cereals.
-
Visita exposició “Color, forma i volum”: la funció del retaules. Descriure les parts d'un retaule. El procés d'elaboració d'un retaule. Conèixer el context social de l'època a l'Hospitalet.El context artístic .
-
Activitat i visita: “Històries de retaules a l’Harmonia”: els retaules de L'Hospitalet: San Roc, les Ànimesi les Santes. El vestit de l'època dels retaules. L'Hospitalet a l'Edat Moderna. La funció dels retaules. Les parts del retaules. L'artista i la seva època
-
Activitat: “El conveni de l’Hospitalet. Com vivien els nens fa 300 anys” : Experiència didàctica que té per finalitat acostar als alumnes a les activitats de l'Hospitalet del segle XVIII.
-
Activitat: “El conveni de l'Hospitalet. guerra i vida quotidiana” : Tenir coneixements dels jocs a l'Hospitalet del segle XVIII. Apropar-se a l'estructura social a través dels jocs. Aspectes específics amb l'ajut de diferents jocs i instruments: els oficis, el menjar, i la casa o habitatge a la ciutat del segle XVIII.
-
Activitat: “El conveni de l'Hospitalet: un poble dins d’un conflicte bèl·lic”: els esdeveviments que portaren a la Guerra de Successió i la resolució del conflicte, en especial, fen esment del paper que va jugar l'Hospitalet al segle XVIII.
-
Taller: “Segle XVIII: temps de comerç i indústria”: aspectes de l'economia (millores a l'agricultura i les primeres manufactures) com pas previ a la industrialització, comerç amb el continent americà i parlarem dels indians. Les principals transformacions que pateix la societat del segle XVIII. Pràctica de destil·lació i fabricació d'aiguardent.
-
Visita: coneixes l'Ajuntament?: visita comentada a l'edifici de l'Ajuntament segons un itinerari establert a fi de conèixer la institució municipal com a òrgan de govern democràtic, els trets generals de la seva història i evolució.
-
Ruta: “L'Hospitalet industrial”: itinerari a peu pels barris del Centre i Sant Josep per descobrir el Patrimoni industrial de l'Hospitalet a través de l'explicació de la història dels edificis de les antigues fàbriques aixecades a meitat del segle XX.
-
Activitat: ”vapors i bòbiles: la industrialització a l'Hospitalet”: la Revolució Industrial i els canvis tecnològics. La vida al camp. Enumeració de preconceptes a través d'una sèrie de preguntes. Observació de restes arqueològiques industrials. Les noves formes artístiques: el Modernisme. Conèixer la vida qüotidiana.
-
Ruta: “el món de Puig i Gairalt a Collblanc" : l'obra de l'arquitecte Puig i Gairalt a L'Hospitalet mitjançant un itinerari a peu pels barris de Collblanc i la Torrassa. Es visitaran els seus edificis públics, el Teatre Joventut, mercat de Collblanc.
-
Visita: descobreix la fàbrica Tecla Sala: la Revolució Industrial a L'Hospitalet a través del seu testimoni més representatiu: la fàbrica Tecla Sala.
-
Ruta ciutadana: “ruta de les dones de L'Hospitalet” : Conèixer la participació de les dones en la construcció de la ciutat des d'una societat agrària a una ciutat industrialitzada fins a arribar a la societat de serveis actual (barris Sta. Eulàlia i Bellvitge).
Activitats i tallers de coneixements específics relacionats amb la ciutat de l’Hospitalet especialment adreçats a estudiants de 4t d’ESO i batxillerat.
-
Activitat “La Segona República”: Declaració de la segona República. La lluita revolucionària per una nova cultura. L'economia: l'Hospitalet agrícola i industrial. Construcció del coneixement de l'alumnat mitjançant materials que normalment no estan al seu abast. Es desenvolupa un treball de recerca seguint el mètode científic: hipòtesis, recerca d'informació, anàlisi de la informació (fonts primàries i secundàries, fotografies, objectes, fonts orals, etc....) i exposició de conclusions.
-
Activitat: "La Guerra Civil a L'Hospitalet”: els efectes polítics i socials de la guerra. Construcció del coneixement de l'alumnat mitjançant materials que normalment no estan al seu abast. Es desenvolupa un treball de recerca seguint el mètode científic: hipòtesis, recerca d'informació, anàlisi de la informació (fonts primàries i secundàries, fotografies, objectes, fonts orals, etc....) i exposició de conclusions.
-
Activitat: “El franquisme i l'antifranquisme a L’Hospitalet”: construcció del coneixement de l'alumnat a partir de materials que normalment no estan al seu abast. Es desenvolupa un treball de recerca seguint el mètode científic: hipòtesis, recerca d'informació, anàlisi de la informació (fonts primàries i secundàries, fotografies, objectes, fonts orals, etc...) i exposició de conclusions.
-
Documental: “L'Hospitalet dels anys 70: el final d'una dictadura”: conèixer el valor dels drets polítics i socials. Identificar els mecanismes de repressió del règim franquista. Identificar els i les protagonistes locals de la lluita per la consecució d'un règim de llibertats. Conèixer la singularitat de la lluita antifranquista hospitalenca dins de Catalunya.
-
Ruta: “L'Hospitalet antifranquista - Collblanc i la Torrassa” : itinerari a peu pels barris de Collblanc i La Torrassa on es recorren els principals escenaris del període comprés entre la 2a República i la transició democràtica.
-
Ruta:” L'Hospitalet antifranquista - Centre i Sant Josep" : itinerari a peu pels barris del Centre i Sant Josep on es recorren els principals escenaris del període comprés entre la 2a República i la transició democràtica.
-
Ruta : “Quico Sabaté” : Itinerari a peu pels barris Centre i de sant Josep en què es recorreran els principals escenaris de la vida i les accions del cèlebre guerriller antifranquista, l'anarquista hospitalenc Quico Sabaté.
-
Ruta: Transició democràtica a L'Hospitalet: recull d’alguns dels fets històrics rellevants de l'Hospitalet del període 1960-1980 treballats per la historiografia local amb especial èmfasi en la confluència estructural de diversos moviments (veïnal, obrer, religiós, cultural i polític) com a constructors d'una "nova ciutadania" i en la lluita per la consecució dels drets polítics, socials, econòmics i culturals. Activitat adaptable i flexible, consulteu més informació aquí.
-
Els deportats hospitalencs als camps nazis. Taller: experiència didàctica que té per finalitat la construcció del coneixement de l'alumnat a partir de materials i recursos que normalment no estan al seu abast. Es desenvolupa un treball de recerca seguint el mètode científic: hipòtesis, recerca d'informació, anàlisi de la informació (fonts primàries i secundàries, fotografies, objectes, fonts orals, etc...) i exposició de conclusions.
Benestar emocional
-
Sessions de Ioga per a joves de 12 a 16 anys: desenvolupar els conceptes especificats a través de l'Asana (postura), les Vinyasses (conjunt fluid de postures) posant atenció al detall i a la importància d'aquest per aconseguir una forma de procedir que en conjunt ens doni com a resultat sentir-nos positivament davant l'esforç i valorar-lo com a una eina de creixement personal, millorant a més la nostra percepció d'una forma lúdica, per així després extrapolar-la al món acadèmic laboral.
-
Taller Mindfulness per a joves de 12-16 anys: farem servir diverses pràctiques amb les quals treballar la capacitat mental de la percepció, així com totes les sensacions que podem argumentar o disminuir sobre nosaltres mateixos i, per tant, allò que ens envolta. Prendre consciència de com ens sentim de com les nostres emocions transformen la realitat tangible i sobretot, de quines coses podem fer per millorar la nostra relació amb nosaltres mateixos i amb els altres.
-
Taller de Neurociència per az joves de 12 a 16 anys: promoure actuacions preventives i comunitàries amb impacte positiu en el benestar emocional i relacional d''infants i adolescents. Desenvolupar competències, habilitats i capacitats dels infants i adolescents i de les seves famílies per al desenvolupament emocional. Detectar i donar una resposta individual, grupal i/o comunitària a situacions de risc de malestar emocional o soledat no desitjada en infants i adolescents.
-
Taller de convivència i benestar "online i offline": vivencial i deniàmic, per reflexionar i prendre consciència d'aquells aspectes que ens dificulten una convivència sana a l'escola i a la família, ja sigui dins les xarxes socials o ne le mon presencial.
Taller de ciència
-
Experiments a l'aula: un seguit d’experiments, senzills però sorprenents, sobre característiques de coses quotidianes i al nostre abast, com ara l’aire, l’aigua, i objectes coneguts, que ens ensenyen com funciona la matèria.
Per la gestió de reserves accediu a la Guia INTRO.