Notícies
17/02/2011


PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL: "BARRAQUES LA CIUTAT OBLIDADA"
Dijous, 17 de febrer, a les 19h.
Lloc: L'Harmonia, Espai d'Art

Documental: Barraques la ciutat oblidadaVeure imatge de Barraques la ciutat oblidada (nova finestra)
SINOPSI
A principis dels anys 60, unes cent mil persones vivien en barraques a Barcelona. Havien arribat de moltes zones d’Espanya fugint de la misèria i la persecució política de la postguerra. A Barcelona, no van trobar un altre lloc per viure que coves i fràgils cases improvisades amb materials trobats. Els barris de barraques van anar creixent. A les platges, hi havia el Somorrostro i el Camp de la Bota; a dalt dels turons, els múltiples barris de barraques de Montjuïc o de la muntanya del Carmel. Però també hi havia barraques a la Diagonal o l’Eixample. Els barraquistes van viure molts anys en males condicions, amb la por que els enderroquessin la casa i exposats a les inclemències del temps, com els temporals de mar que arrasaven les barraques del litoral.
Els que vivien en barraques eren treballadors, però la ciutat, sovint, ignorava aquella realitat tan dura i alhora tan pròxima. Amb el temps, es va anar de la repressió al paternalisme. Els barris de barraques es van anar enderrocant i es van construir polígons a la perifèria. En molts casos, les vivendes es van fer ràpid i malament. Era el “barraquisme vertical”, un problema que encara no s’ha acabat de resoldre.
A Barraques. La ciutat oblidada, la veu dels mateixos protagonistes i un gran nombre de documents audiovisuals ens fan reviure uns anys molt difícils. Els antics barraquistes pensen que no s’ha d’oblidar el passat, i menys ara que l’habitatge torna a ser un problema gravíssim per a tantes persones.

ELS DIRECTORS
Sara Grimal i Alonso Carnicer són reporters de TV3. Conjuntament han realitzat reportatges i documentals que indaguen en les transformacions urbanes i del territori a través del temps; el patrimoni, la memòria i el paisatge. Alguns dels seus treballs són la sèrie documental “Retrats d’indians”, sobre la petjada en forma de memòria col•lectiva i patrimoni arquitectònic dels que van tornar de “fer les Amèriques” i “Retorn a l’Edèn”, sobre la creació de paisatges en el context urbà. Als Serveis Informatius han col•laborat amb programes com Actual, Trossos i 30 Minuts, amb reportatges com “El paisatge de la cançó” i “Els senyals del temps” sobre la cultura del món rural. O els reportatges per al programa 30 Minuts “Marcats pel temps” sobre la relació entre les persones, el cicle anual i el clima i “El valor d’un paisatge” sobre la radical transformació actual del territori. 




Museu d'Història de L'Hospitalet - c. Joan Pallarès 38 - Telf: 93 403 61 10
Ajuntament de L'Hospitalet