Notícies

Notícies i activitats

02/02/2023

El projecte ERA'S MUSE reconegut com a bona pràctica

Veure imatge de El projecte ERA'S MUSE reconegut com a bona pràctica (nova finestra)

El projecte europeu Era's Muse del Museu de L'Hospitalet rep la distinció de bones pràctiques del programa Erasmus +.

El resultat del projecte Era's Muse, Museus de nova era: Entorns d'ensenyament STEAM per l'educació secundària, un projecte d'innovació educativa en art i ciència de caràcter internacional, ha rebut la menció de "Bona pràctica" del programa "Erasmus+", d'educació, formació, joventut i esport de la Unió Europea.

El projecte, basat un el mètode educatiu, per estudiants de secundària, mitjançant les STEAM (sigles en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arts i Matemàtiques), vol ajudar a desenvolupar les habilitats dels i les estudiants, potenciant la seva creativitat, el pensament crític i la capacitat de resoldre problemes a través de la innovació i la multidisciplinarietat.

Durant els darrers anys el Museu de L'Hospitalet s'ha aliat estratègicament amb diferents escoles i associacions europees per desplegar un projecte per apropar els STEAMS als Museus i a les escoles.

Després d'adaptar el projecte a la situació de confinament, provocat per la pandèmia de la Covid-19, es va acordar realitzar un manual en línia sobre STEAMS, un informe sobre l'ús de les STEAM en els currículums escolars de cada país, una diagnosi de les activitats relacionades amb l'STEAM als Museus, i una jornada oberta per presentar el projecte i els resultats d'aquests estudis mitjançant l'exposició Trajecte Steam que anava acompanyada d'uns tallers i eines per cocrear activitats STEAM i que es va presentar públicament durant la Jornada Oberta Era's Muse, Museu de nova era, amb l'objectiu de reflexionar i compartir experiències sobre com els museus poden ajudar a generar coneixement STEAM.

Aquests estudis es van aplicar per dur a terme una sèrie de miniMOOCS, petits cursos en línia gratuïts, on es duen a terme una sèrie d'activitats complementàries, que es poden relacionar amb la visita a museus de ciència, tecnologia, d'art i matemàtiques.

Els cursos, en anglès i publicats en un entorn digital en la plataforma Moodle, tenen l'objectiu de connectar la presencialitat d'una visita a un museu en concret, amb la preparació prèvia i per desenvolupar a posteriori, competències transversals i competències tècniques, (soft skills/hard skills), essencials en l'actual societat digital que vivim. Aquests van ser testats per estudiants de secundària en trobades internacionals a França, Italià, Turquia i Suècia, amb l'assessorament del Museu de L'Hospitalet com a soci convidat.

En aquesta pàgina podreu trobar traduït els guions dels museus perquè la comunitat educativa els pugui utilitzar en anglès, o fer-los servir com a base per inspirar-se i fer activitats semblants a museus de caràcter local.

Per consultar els cursos i diagnosis, us encoratgem a visitar la pàgina www.erasmuse.info on, en l'apartat intellectual outcomes, trobareu els estudis, manuals i cursos publicats.

Estem molt contents d'haver participat en aquest projecte, un model que promou la interdisciplinarietat, la innovació, l'aplicació de noves metodologies d'aprenentatge des d'un enfocament transversal que inspira el pensament crític, el raonament i l'experimentació.

Volem destacar que aquesta iniciativa s'alinea dins els objectius del Pla de Patrimoni Híbrid, que vol desenvolupar diferents projectes i accions per connectar virtualment la comunitat educativa i el museu, sense descuidar l'essencialitat de la presencialitat en el gaudi de l'experiència museística.

Ajuntament de L'Hospitalet
Museu de L'Hospitalet - C/ Joan Pallarès 38 - Telf: 93 403 61 10 - Avís legal