Notícies

Notícies i activitats

09/11/2021

Francesc Marcé i Sanabra, commemoració del centenari del seu naixement

Francesc Marcé i Sanabra a la inauguració de l'exposició de l'escultora Montserrat Sastre Planella, juntament amb Paco Candel, aleshores regidor del MVeure imatge de Francesc Marcé i Sanabra, commemoració del centenari del seu naixement (nova finestra)

El 10 de novembre de 1921  va néixer en Francesc Marcé i Sanabra. Des del Museu de l’Hospitalet volem contribuir a la commemoració del centenari del seu naixement amb un breu homenatge a la seva trajectòria com a historiador i com un dels principals impulsors del Museu de la ciutat.

La història del Museu de l’Hospitalet és deutora de la feina i obra d’en Francesc Marcé i Sanabra, és per això que la commemoració del cinquanta aniversari del Museu (1972-2022) el tributarà un sentit record i homenatge. 

La ciutat estarà en deute ad aeternum gràcies a la seva historiografia, el rescat d’elements patrimonials i la tenacitat per atresorar les complicitats necessàries en la consecució de l’objectiu de dotar la ciutat amb un Museu d’història.

En Marcé i Sanabra visqué en primera persona la vertiginosa transformació d’un poble agrícola en una ciutat industrial i de serveis. Assistí als canvis del paisatge i la transformació del territori, raó per la qual s’aprestarà en el rescat d’obres d’art i d'elements patrimonials que ja representaven el passat.

Les seves inquietuds intel·lectuals el van dur a col·laborar intensament amb els agents culturals del seu entorn més proper, com l’entitat Amics de la Música amb Jaume Reventós, amb els quals va gestionar l’adquisició d’obres d’art per al fons d’art de la ciutat.

La visió i missió del Museu que va materialitzar en Marcé i Sanabra en els anys vuitanta responia a un model clàssic i erudit. L’exposició mostrava els objectes i obres més rellevants com una mostra de trofeus patrimonials rescats de la seva desaparició definitiva. Aquest model responia també a la concepció personal de l’equipament i dels processos històrics.

Va conrear la faceta d’historiador i formar un equip al Museu amb Marià Riera, Manel Grau i Monserrat i Pilar Firmas amb els quals encetaren una important tasca de divulgació de la història hospitalenca i la programació d’una engrescadora oferta cultural.

L'historiador, poeta i dibuixant amateur va morir a l'edat de 92 anys el 10 d'octubre de 2014. El mes de maig del mateix any dues entitats hospitalenques i  una representació de l'Institut d'Estudis Catalanys  li van retre un homenatge al Casino del Centre.

Ajuntament de L'Hospitalet
Museu de L'Hospitalet - C/ Joan Pallarès 38 - Telf: 93 403 61 10 - Avís legal