Notícies

Notícies i activitats

Republicans als camps nazis: història i memòria

Veure imatge de Republicans als camps nazis: història i memòria (nova finestra)
Data: 1 de juny de 2023
Hora: 19h
Tipus d'entrada: Lliure
Organitzadors: 
Museu de L'Hospitalet - Can Riera
Lloc: Museu de L'Hospitalet - Can Riera(Museu de L'Hospitalet - Can Riera)
C. Riera de l'Escorxador 17  (L'Hospitalet de Llobregat)Com arribar-hi

La conferència, a càrrec d'Àlex Rigol, tractarà de les responsabilitats polítiques i militars que van marcar la vida –i la mort– de milers de republicans exiliats amb motiu de la Guerra Civil Espanyola i que van patir la deportació als camps de concentració i d'extermini nazis en el context de la Segona Guerra Mundial, amb la connivència del règim feixista franquista i la col·laboració, també, del règim de Vichy.

Es parlarà dels diferents itineraris que van haver de recórrer aquestes persones. Més de 9.000 republicans espanyols van patir la deportació, majoritàriament al complex concentracionari de Mauthausen - Gusen - Castell de Hartheim, però també als camps de Buchenwald, Dachau, Neuengamme, Sachsenhausen, Ravensbrück, Aurigny, Natzmeiler-Srtuthof, Auschwitz, etc. Unes 5.126 persones hi moriren, més de 300 desaparegueren i unes 3.136 foren alliberades.

La Dra. Rosa Toran no podrà assistir, tal com s'havia previst, per motius personals i la conferència anirà a càrrec d'Àlex Rigol, investigador sobre l'exili i formador sobre la deportació republicana i l'Holocaust. Va desenvolupar la seva tasca com a professor d'Història i Economia en un institut de Barcelona.

Ajuntament de L'Hospitalet
Museu de L'Hospitalet - C/ Joan Pallarès 38 - Telf: 93 403 61 10 - Avís legal