Servei educatiu

Serveis educatius

Taller primària

En aquesta secció s'hi troben els Serveis Educatius relacionats amb: les activitats i les exposicions.

Els itineraris i visites que s'organitzen a la ciutat són en elles mateixes un altre recurs educatiu per a conèixer el patrimoni arquitectònic i urbanístic de la ciutat.

S'ofereixen per a grups organitzats i públic escolar.

El museu ofereix un ventall de recursos educatius destinats al públic escolar. Són dossiers didàctics i/o propostes educatives destinades a treballar els continguts de les diverses exposicions acollides al museu.

Per la gestió de reserves accediu a la Guia INTRO.

Activitats de coneixements genèrics:

  1. Taller: els primers humans: coneixeran com es vivia a la prehistòria treballant les principals característiques de les societats paleolítiques i neolítiques . Aspectes de l'economia, caça, recol.lecció, aparició de l'agricultura, de l'art (pintura rupestre), habitatges (nomadisme i sedentarisme) i instrumental (talla de sílex, destrals etc...).
  2. Taller: fem d'arqueòlegs: introducció i part pràctica els alumnes faran d'arqueòlegs coneixent així, com l'arqueologia és una professió imprescindible per l'estudi d'èpoques passades. Conceptes propis de l'arqueologia com excavació d'urgència, subaquàtica, prospecció, siglatge
  3. Taller: som romans?: principals característiques de la societat romana. Formació de l'Imperi Romà i la romanització. Les seves ciutats romanes ( traçat regular ) i les cases ( domus, viles, i insulae), els edificis singulars ( termes, etc). Aspectes més destacats de la vida quotidiana dels romans: com vivien, economia, les ciutats (parlarem de Barcino i Tarraco), les domus, la religió, els jocs. Realització d’un mosaic amb tessel·les bicolors; i una llàntia d'oli romana a partir d'un motlle i amb fang.
  4. Taller medievalia : aspectes de la societat medieval com el feudalisme i el vasallatge. Diferències entre l'Alta i la Baixa Edat Mitjana treballant conceptes com: romànic, gòtic, etc... Pràctica d’escriptura amb  lletres gòtiques amb una ploma d'au i tinta ( al punt de llibre), se seguiran normes de l'heràldica  i s’escenifica un ball medieval.
  5. Taller: "el vitrall" : conceptes propis de la tècnica del vitrall: emplomant, tècnica Tiffany, grisalla. Importància per l'art medieval i el modernisme mitjançant una experiència practica.

Activitats i tallers  de coneixements específics relacionats amb la ciutat de l’Hospitalet.

  1. Explorar la història de l'Hospitalet pel barri del Centre: itinerari a peu pel barri del casc antic de la ciutat que conduirà els visitants als orígens de la ciutat de l'Hospitalet durant l'època en què només era un poble de pocs habitants, dedicats, bàsicament, al conreu de vinya i cereals.
  2. Activitats a l'exposició "L'Hospitalet: un indret, una història": l'exposició tracta de recollir la història de la ciutat al voltant de dos eixos temàtics: la població i el territori. L'espai expositiu ordena el seu recorregut de manera cronològica: 1890-1920 “El fum de les xemeneies”, que tracta el creixement industrial de la ciutat; 1920-1960 “Una modernitat frustrada“, que aborda les ràpides transformacions socials i polítiques d’aquestes dècades i el creixement poblacional de l’Hospitalet en dependència a Barcelona; i 1960-1992 “Cap a l’Hospitalet actual“, on s’aborda la consolidació social de la ciutat, la construcció de noves infraestructures i el rol clau de les associacions veïnals. Cada un del àmbits s’articula per mitjà de quatre apartats que de manera regular i contínua construeixen el discurs expositiu. Aquest apartats són l’economia, la demografia, la política i la quotidianitat.
  3. Activitat històrica. la indústria l'Hospitalet: itinerari a peu pels barris del Centre i Sant Josep per descobrir el Patrimoni industrial de l'Hospitalet a través de l'explicació de la història dels edificis de les antigues fàbriques aixecades a meitat del segle XX.
  4. Visita: coneixes l'Ajuntament?: visita comentada a l'edifici de l'Ajuntament segons un itinerari establert a fi de conèixer la institució municipal com a òrgan de govern democràtic, els trets generals de la seva història i evolució.
  5. .Visita del patrimoni de l'Hospitalet “el món de Puig i Gairalt a Collblanc": l'obra de l'arquitecte Puig i Gairalt a l'Hospitalet mitjançant un itinerari a peu pels barris de Collblanc i la Torrassa. Es visitaran els seus edificis públics, el Teatre Joventut, mercat de Collblanc.
  6. Visita: descobreix la fàbrica Tecla Sala: la Revolució Industrial a l'Hospitalet a través del seu testimoni més representatiu: la fàbrica Tecla Sala.
  7. Visita del patrimoni “les dones de l'Hospitalet” : Conèixer la participació de les dones en la construcció de la ciutat des d'una societat agrària a una ciutat industrialitzada fins a arribar a la societat de serveis actual (barris Sta. Eulàlia i Bellvitge).

Per la gestió de reserves accediu a la Guia INTRO.

Ajuntament de L'Hospitalet
Museu de L'Hospitalet - C/ Joan Pallarès 38 - Telf: 93 403 61 10 - Avís legal