Notícies

Notícies i activitats

14/09/2022

Marcel·lí Maneja i Granel (1921-2015)

Veure imatge de Marcel·lí Maneja i Granel (1921-2015) (nova finestra)

Marcel·lí Maneja i Granel va descobrir molt aviat la seva passió per l’esport de la cistella ingressant als 12 anys a l’Atlètic Bàsquet Júniors de L’Hospitalet, club on inicia el camí d’una excel·lent trajectòria esportiva.

El 14 de setembre l'Hospitalet li retrà homenatge amb el descobriment d'una vitrina amb trofeus i documents donats per la família i un partit amistós entre el Joventut de Badalona i el Girona.

En el repositori documental es pot accedir a un recorregut per la seva trajectòria professional i esportiva.

Els primers èxits esportius van arribar amb el CB L'Hospitalet, amb qui va guanyar el Campionat d'Espanya el 1940 i va ser subcampió l'any següent. Amb l'equip de la ciutat també va ser Campió de Catalunya dues vegades consecutives.

Al llarg de la seva carrera esportiva va jugar al RCD Espanyol, al Centre Catòlic L’Hospitalet i finalment al Club Joventut de Badalona, on va estar set temporades fins a la seva retirada el 1953. Amb el club badaloní va ser dues vegades Campió d'Espanya i tres vegades Campió de Catalunya. També va ser internacional amb la Selecció Espanyola.

Batejat amb el nom de “la fletxa”, en l’actualitat és assenyalat per ser el pioner del showtime pel seu estil transgressor, així com per les meravelles que feia amb la pilota i que eren insòlites en aquella època en la qual no existia la professionalitat.

Entre altres reconeixements, va rebre la Medalla d´Honor de la Federació Espanyola de Bàsquet, la Medalla al Mèrit de la Federació Catalana de Bàsquet i les insígnies d´or i brillants del CB L’Hospitalet i del Club Joventut de Badalona.

Coincidint amb el centenari del seu naixement, el 5 de juny de 2021, la ciutat de L’Hospitalet el va retre homenatge posant el seu nom a la instal·lació municipal en reconeixement de la seva trajectòria esportiva, per ser precursor de la màgia sobre la pista i per fer del bàsquet un art.

Ajuntament de L'Hospitalet
Museu de L'Hospitalet - C/ Joan Pallarès 38 - Telf: 93 403 61 10 - Avís legal