Exposicions

Vestit de núvia de finals s. XIX  d’estil modernista. Joia del Museu 2020

Obrim finestres. Museus per la igualtat, diversitat i inclusió
Veure imatge de Vestit de núvia de finals s. XIX  d’estil modernista. Joia del Museu 2020 (nova finestra)
Data: del 16 al 24 de maig
Organitzadors: 
Museu de L'Hospitalet - Casa Espanya

Presentació d’una peça de la col·lecció del Museu de l’Hospitalet (donació de Francisco José Indurain Oronoz – 2018) en el marc del DIM 2020, Dia Internacional dels Museus. Per aquesta edició la peça escollida és un vestit de núvia d'estil modernista  (H-10082) datat en el tercer quart segle XIX.

DONA, MODA i MODERNISME

El rol i l'estatus de la dona dins la societat es va desenvolupar molt significativament a finals del segle XIX. Eren temps on a les societats i ciutats més cosmopolites com era el cas de Barcelona, les seves dones es començaven a fer més independents doncs cada vegada un nombre major d'elles esdevenien dones metropolitanes de classe mitjana tot gaudint d'unes millors rendes i possibilitat econòmiques.

En aquest aspecte, a l'Espanya del moment, Barcelona n'era capdavantera i un oasi de modernitat que s'inspirava directament en París, la ciutat que llavors era el centre del món artístic i cultural.

En aquells anys, els artistes i els dissenyadors modernistes (evidentment predominantment homes) presentaven a les dones d'una manera molt idealitzada, femenina i seductora. La dona encarnava la dualitat de puresa i fatalitat. Sovint era representada com un ésser eteri, seductor i mortífer.

El model eren les dones esveltes i atractives –sovint nues- i valorant atributs com els seus llargs cabells, tot per a començar a utilitzar-ho com a reclam publicitari. Els dissenyadors modernistes desenvoluparen una moda de roba femenina molt menys restrictiva, més lleugera y molt més còmoda de portar. S'imposaven els teixits vaporosos i les línies sinuoses en tons moderns. La cotilla es va modificar per a potenciar la imatge en forma S.

Aparegueren les robes esportives, els primers banyadors i la roba per a practicar el ciclisme tan de moda a l'època. El calçat va incloure motius modernistes i detalls estilístics als talons. Les revistes de moda, els diaris i els grans magatzems presentaven les darreres creacions i, amb prou èxit, aquestes també s'estengueren per tota Europa en reconeixement al talent dels dissenyadors modernistes catalans.
 

Jordi Piera Mesa
Museu de L’Hospitalet
maig de 2020

Ajuntament de L'Hospitalet
Museu de L'Hospitalet - C/ Joan Pallarès 38 - Telf: 93 403 61 10 - Avís legal