Publicacions

Publicacions

Cultura i perifèria / Vicenç Villatoro. En: Identitats : revista del Museu de l'Hospitalet (l'Hospitalet de Llobregat), Núm. 4/5 (estiu 1990)

Veure imatge de  Cultura i perifèria / Vicenç Villatoro. En: Identitats : revista del Museu de l'Hospitalet (l'Hospitalet de Llobregat), Núm. 4/5 (estiu 1990) (nova finestra)
Descritpors

Gestió cultural; politica cultural; promoció cultural; equipaments culturals; centralisme cultural; Barcelona; Àrea metropolitana

Resum

Existeix una certa relació entra la distinció que es pot fer entre creació, producció i consum cultural i les pròpies nocions de centre i perifèria, aplicades al món de la cultura. Es podria definir la perifèria cultural, com a un lloc que malgrat la seva capacitat de producció i generació d’iniciatives es troba en una posició excèntrica respecte als llocs centrals de generació de prestigi. Les “solucions” adoptades, per  a tractar de solucionar aquest fet han alternat generalment entre el provincialisme i el populisme. Aquestes dues postures s’han demostrat estèrils e ineficaces per a resoldre els problemes culturals plantejats a la perifèria. Avui dia es treballa sobre diverses fonts. Per un costat, sobre la creació d’una realitat policèntrica, fruit de l’especialització de cada lloc. Per un altre, s’està avançant en un aprofitament de les possibilitats creatives de la perifèria sense restar subjectes a les tremendes pressions que suposo seguir les modes. Finalment, i com a complement es treballa en l’elaboració d’una política cultural, amb objectius raonables i que mereixen existir pel seu propi valor, més enllà de la necessitat de reconeixement dels centres nacionals. 

CRÈDITS

Ajuntament de L'Hospitalet
Museu de L'Hospitalet - C/ Joan Pallarès 38 - Telf: 93 403 61 10 - Avís legal