Recerca

Recerca

Arxiu

Resolució de les Beques L'Hospitalet 2023 (38a edició)

Veure imatge de Resolució de les Beques L'Hospitalet 2023 (38a edició) (nova finestra)

Cada any l’Ajuntament de L’Hospitalet, a través del Museu atorga dues beques de recerca per promoure l’estudi de la ciutat en el camp de les ciències socials. El jurat de l'edició de 2023 de les beques L’Hospitalet ha decidit que els dos projectes seleccionats siguin:

  • La Bomba: història d'un barri de barraques.De Joan Roge Gonce.
  • La torre del cap del riu: una estructura defensiva al paisatge de l'Hospitalet.D’Alfredo Chamorro Esteban.

Selecció de projectes en reserva:

  • Estudi de la vulnerabilitat urbana al municipi de l’Hospitalet. D’Ana Romero Fernández.
  • Mestres de la II República a l'Hospitalet. D’Eva Comas Arnal.

L’enhorabona a totes les persones seleccionades i l'agraïment a les participants.

Vídeo notícia: 

Quan a l'Hospitalet atracaven els pirates ... L'historiador, Alfredo Chamorro Esteban, investigarà la trajectòria de la torre de guatia del Cap del Riu i el context social del segle XVI. 

Fotografia social del barri de barraques de La Bomba. Objecte d'estudi de l'historiador Joan Roger Goncé amb la Beca del Museu de L'Hospitalet.

38a edició Beques L'Hospitalet 2023

L’Ajuntament de L’Hospitalet convoca dues beques de formació en la recerca per a persones amb llicenciatura o grau universitari, amb la finalitat de promoure l’estudi de la ciutat en el camp de les ciències socials, dotades cadascuna amb 5000 euros. Les dues beques s’atorgaran a projectes de recerca científica en el camp de les ciències socials en aspectes relacionats amb la ciutat de  l’Hospitalet. El termini de presentació de sol·licituds a través de la seu electrònica finalitza el 14 de desembre del 2023.

37a Convocatòria de les Beques L’Hospitalet 2022

El Museu de L'Hospitalet convoca dues beques de formació en la recerca per a persones amb llicenciatura o grau universitari, amb la finalitat de promoure l’estudi de la ciutat en el camp de les ciències socials. 

La 37a edició de les Beques L’Hospitalet 2022 proposa els següents eixos temàtics relacionats amb l’estudi de la història i l’evolució de la ciutat de l’Hospitalet:

  • Beca 1. Casino del Centre de l'Hospitalet: Recerca i història dels seus cent cinquanta anys.
  • Beca 2. La Ràdio a l’Hospitalet de Llobregat: Història, evolució i abast d’un mitjà de comunicació local.


Aquesta edició tindrà una dotació de 4500 € bruts per beca.

El termini de presentació: del 13 de maig al 27 de juny!

Més informació a la seu electrònica de L’Ajuntament de L’Hospitalet

36a Convocatòria Beques L'Hospitalet 2021

Bases per a la convocatòria de dues beques de recerca per a llicenciats universitaris "Beques L'Hospitalet 2021".

Beques de formació en la recerca per a persones amb llicenciatura o grau universitari, amb la finalitat de promoure l’estudi de la ciutat en el camp de les ciències socials.

Les dues beques s’atorgaran a projectes de recerca científica en el camp de les ciències socials en aspectes relacionats amb la ciutat de l’Hospitalet i d’acord amb els següents eixos temàtics relacionats amb l’estudi de la història i l’evolució de la ciutat de l’Hospitalet:

  • Beca 1. Els objectors de consciència a l’Hospitalet de Llobregat: L’experiència de Can Serra.
  • Beca 2. El Transformador de la Torrassa: estudi arquitectònic, històric i social.

El termini de presentació de sol·licituds serà de trenta dies hàbils a comptar des de l'endemà de la publicació de l'extracte d'aquesta convocatòria al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona, publicat el dia 1 d'octubre.

Tràmit Seu electrònica

Concedides les Beques L'Hospitalet d'investigació 2020 (35a Edició)

Jordi Ramos i Carlos González seran els responsables de la investigació dels dos temes proposats en la 35a edició de les Beques L'Hospitalet per a llicenciats universitaris, que concedeix l'Ajuntament, destinades a promoure l'estudi de la ciutat en el camp de les ciències socials.

Jordi Ramos ha obtenido la beca para hacer un estudio alrededor del Hospital Universitario de Bellvitge, la evolución a lo largo del tiempo y la importancia de su implantación en la ciudad de L'Hospitalet desde el punto de vista sanitario y social por en cuanto a la asistencia, la investigación y la docencia.


La investigación de Carlos González se centrará en la historia y la evolución del conjunto arquitectónico de la Remonta, las edificaciones existentes y las que ya no están. El estudio debe incluir un análisis de la evolución constructiva, las diferentes actividades que ha acogido a lo largo del tiempo y la contextualización histórica.


El importe de las becas es de 3.000 euros cada una. El plazo para entregar los trabajos de investigación es de seis meses a partir del día siguiente de la aceptación de las becas.

Zaida Mercedes Trallero Andueza guanya la 34a convocatòria Beques L’Hospitalet de recerca 2019

Zaida Mercedes Trallero Andueza serà l’encarregada d’investigar al voltant d’un dels  temes proposats en la 34  edició de les Beques L’Hospitalet (2019) per a llicenciats universitaris convocades per l’Ajuntament. La recerca se centrarà en "El Districte Cultural de L’Hospitalet" . La beca té una dotació de 3.000 euros.

La convocatòria de la Beca sobre el tema “El Cooperativisme a L’Hospitalet” es va declarar deserta.

El jurat ha decidit atorgar la beca per fer la recerca "El Districte Cultural de L’Hospitalet”  a Zaida Mercedes Trallero Andueza. És llicenciada en Història de l’art per la Universitat de Barcelona i màster de Comunicació i Critica d’Art per la Universitat de Girona.

Les beques tenen com a objectiu potenciar la recerca científica en els diversos àmbits vinculats al patrimoni històric de la ciutat. Les convoca el Museu i l’Arxiu Municipal de L’Hospitalet i comptem amb la col·laboració del Centre d’Estudis de L’Hospitalet.

El jurat estava format per Josep Maria Solias, cap de secció de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de L’Hospitalet, Jacob Casquete Rodríguez, tècnic del Museu de L’Hospitalet, Josep Ma. González Pavón, tècnic de Patrimoni Cultural i responsable del programa Beques L’Hospitalet 2019 i Carles Santacana en representació del Centre d’Estudis de L’Hospitalet.

34a Convocatòria Beques L’Hospitalet de recerca 2019

Veure imatge de 34a Convocatòria Beques L’Hospitalet de recerca 2019 (nova finestra)

Es tracta de dues beques amb una dotació de 3.000 euros cadascuna, dirigides a joves llicenciats o graduats universitaris, que tenen com objectiu promoure l’estudi de la ciutat en el camp de les ciències socials.

L’Ajuntament de l’Hospitalet convoca dues Beques  L’Hospitalet de formació en la recerca per a persones amb llicenciatura o grau universitari, amb la finalitat de promoure l’estudi de la ciutat en el camp de les ciències socials, sota la direcció del Museu de l’Hospitalet  i amb la col·laboració del Centre d’Estudis de l’Hospitalet.

Les dues beques s'atorgaran a projectes de recerca científica en el camp de les ciències socials en aspectes relacionats amb la ciutat de L'Hospitalet i d'acord amb els següents eixos temàtics:

  • Beca 1. El Cooperativisme a l’Hospitalet.
  • Beca 2. El Districte Cultural de l’Hospitalet.

Les sol·licituds s’hauran de presentar a la Seu Electrònica de l’Ajuntament i el termini de presentació clourà el 3 de setembre.

Requeriments:

Podran sol·licitar les beques objecte d’aquesta convocatòria les persones amb llicenciatura o grau universitari que reuneixin els següents requisits:

  1. Estar en possessió d’una llicenciatura o grau universitari relacionat amb els coneixements de l’eix temàtic de la beca sol·licitada.
  2. Els títols obtinguts a l’estranger o en centres espanyols no oficials hauran de ser convalidats o reconeguts o bé s’haurà de justificar documentalment que estan admesos a tràmit de convalidació per les autoritats que són competents.
  3. Els sol·licitants es podran presentar solament a una de les dues beques a que es fa referència.

Es poden consultar les bases de la convocatòria a la Seu Elctrònica de l'Ajuntament.

Tania González Cantera guanya la 33a convocatòria Beques L’Hospitalet de recerca 2018

Tania González Cantera  serà l’encarregada d’investigar al voltant d’un dels  temes proposats en la 33  edició de les Beques L’Hospitalet (2018) per a llicenciats universitaris convocades per l’Ajuntament. La recerca se centrarà en el Districte Cultural de L’Hospitalet . La beca te una dotació de 3.000 euros.

 La convocatòria de la Beca sobre el tema “Recull de dones hospitalenques rellevants” es va declarar deserta.

El jurat ha decidit atorgar la beca per fer la recerca  “Els represaliats a l’Hospitalet durant la Guerra Civil i el Franquisme. Identificació i trajectòria vital”  a Tania González Cantera.  És graduada en Arqueologia  i en Història per la Universitat de Barcelona.

Les beques tenen com a objectiu potenciar la recerca científica en els diversos àmbits vinculats al patrimoni històric de la ciutat. Les convoca el Museu i l’Arxiu Municipal de L’Hospitalet i comptem amb la col·laboració del Centre d’Estudis de L’Hospitalet.

El jurat estava format per Josep Maria Solías, cap de secció de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de L’Hospitalet, Carina Leyes García auxiliar tècnica de gestió de l’Arxiu Municipal de l’Hospitalet, Jacob Casquete Rodríguez tècnic del Museu de l’Hospitalet, Josep Maria González Pavón tècnic de Patrimoni Cultural i responsable tècnic del programa Beques L’Hospitalet 2018 de l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat, i  Carles Santacana i Torres en representació del Centre d’Estudis de L’Hospitalet.

Irene Abril i Miquel Carandell guanyen la 31a edició de les Beques L’H

Veure imatge de Irene Abril i Miquel Carandell guanyen la 31a edició de les Beques L’H (nova finestra)

Irene Abril i Miquel Carandell seran els encarregats d’investigar al voltant dels temes proposats en la 31 edició de les Beques L’Hospitalet per a llicenciats universitaris convocades per l’Ajuntament. La recerca se centrarà en els retaules del Museu de L’Hospitalet i la història de la sanitat pública a la ciutat. Les beques tenen una dotació de 3.000 euros cadascuna.

El jurat ha decidit atorgar la beca per fer la recerca sobre els retaules de l’església de Santa Eulàlia de Mèrida (s. XVI-XVII) exposats al Museu de L’Hospitalet a Irene Abril Vilamala. És llicenciada en Història de l’art per la Universitat Autònoma de Barcelona, màster d’iniciació a la investigació de les Humanitats: història de l’art, filosofia, llengua i literatura.

La proposta de recerca sobre la  història de la sanitat pública a L’Hospitalet, des del s. XIX als nostres dies, presentada per Miquel Carandell Baruzzi és la que ha obtingut el beneplàcit del jurat. Carandell és llicenciat en biologia per la Universitat de Girona, màster en Història de la Ciència i doctorat en Història de la Ciència per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Les beques tenen com a objectiu potenciar la recerca científica en els diversos àmbits vinculats al patrimoni històric de la ciutat. Les convoca el Museu i l’Arxiu Municipal de L’Hospitalet i comptem amb la col·laboració del Centre d’Estudis de L’Hospitalet. El termini per lliurar els treballs és de sis mesos a partir del dia que es comuniqui la resolució a les persones interessades.

El jurat estava format per Josep Maria Solías, cap de secció de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de L’Hospitalet, Jordi Piera, tècnic-assessor de Patrimoni Cultural, Carina Leyes, tècnica de l’Arxiu Municipal, Carles Santacana en representació del Centre d’Estudis de L’Hospitalet i Anna Vila Gracieta, tècnica de gestió del Museu de L’Hospitalet.

Convocatòria  Beques  L’Hospitalet de recerca 2016

Veure imatge de Convocatòria  Beques  L’Hospitalet de recerca 2016 (nova finestra)

Es tracta de dues beques amb una dotació de 3.000 euros cadascuna, dirigides a joves llicenciats universitaris, que tenen com objectiu potenciar la recerca científica en els diversos àmbits vinculats al patrimoni històric de la nostra ciutat.

L’Ajuntament de l’Hospitalet convoca dues Beques  L’Hospitalet de formació en la recerca per a persones amb llicenciatura o grau universitari, amb la finalitat de promoure l’estudi de la ciutat en el camp de les ciències socials, sota la direcció del Museu de l’Hospitalet i l’Arxiu Municipal de l’Hospitalet, i amb la col·laboració del Centre d’Estudis de l’Hospitalet.

Les dues beques s'atorgaran a projectes de recerca científica en el camp de les ciències socials en aspectes relacionats amb la ciutat de L'Hospitalet i d'acord amb els següents eixos temàtics, relacionats amb l'estudi de la història i l'evolució de la nostra ciutat:

  • Beca 1. Retaules del Museu de L'Hospitalet.
  • Beca 2. Història de la sanitat pública a L'Hospitalet. Des del segle XIX als nostres dies.

D’acord amb el termini establert a les bases, els aspirants poden presentar les seves sol·licituds i la documentació requerida al Museu de l’Hospitalet, c/Joan Pallarès 38, 08091 L’Hospitalet, telèfon 93-3381396, cultura.museu@l-h.cat 

El termini de presentació de sol·licituds finalitzarà a les 14 hores del 31 de juliol de 2016.

Requeriments:

  • Les persones sol·licitants es podran presentar solament a una de les dues beques a que es fa referència.
  • Estar en possessió d’una llicenciatura o grau universitari relacionat amb els coneixements de l’eix temàtic de la beca sol·licitada. Els títols obtinguts a l’estranger o en centres espanyols no oficials hauran de ser convalidats o reconeguts o bé s’haurà de justificar documentalment que estan admesos a tràmit de convalidació per les autoritats que són competents.

Poden consultar les bases de la convocatòria al document adjunt.

Convocatòria  Beques  L’Hospitalet de recerca 2015

Veure imatge de Convocatòria  Beques  L’Hospitalet de recerca 2015 (nova finestra)

L’Ajuntament de l’Hospitalet convoca dues Beques  L’Hospitalet de formació en la recerca per a persones amb llicenciatura o grau universitari, amb la finalitat de promoure l’estudi de la ciutat en el camp de les ciències socials, sota la direcció del Museu de l’Hospitalet i l’Arxiu Municipal de l’Hospitalet, i amb la col·laboració del Centre d’Estudis de l’Hospitalet.

D’acord amb el termini establert a les bases, els aspirants poden presentar les seves sol·licituds i la documentació requerida al Museu de l’Hospitalet, c/Joan Pallarès 38, 08091 L’Hospitalet, telèfon 93-3381396, cultura.museu@l-h.cat fins  les 14 hores del dimarts 30 de juny de 2015.

Els projectes han de tenir els següents eixos temàtics relacionats amb l’estudi de la història i l’evolució de la ciutat de L’Hospitalet:

  • Beca 1. L’Hospitalet a l’època moderna: Arxiu parroquial de Santa Eulàlia de Mérida
  • Beca 2. L’Hospitalet al període franquista: Els mitjans de transport

Poden consultar les bases de la convocatòria al document adjunt.

Beques L'Hospitalet 2014

Veure imatge de Beques L'Hospitalet 2014 (nova finestra)

Les sol·licituds s’han de presentar al Museu de L’Hospitalet (carrer de Joan Pallarès, 38) abans de les 14 hores del pròxim 30 d’abril amb la documentació que figura a les bases. És necessari incorporar una breu descripció del projecte de recerca amb el tema i els objectius que s’han d’assolir, les fonts bàsiques a consultar, la metodologia i un pla de treball.

Un jurat avaluarà les diferents candidatures i nomenarà els tutors que assessoraran les persones beneficiàries de les beques. El termini per lliurar els treballs de recerca és de sis mesos a partir del dia que es comuniqui la resolució a la persona interessada.

Els webs del Museu, l’Arxiu Municipal i el Centre d’Estudis de L’Hospitalet disposen de la informació sobre les beques, les bases íntegres i els formularis de sol·licitud.

Concedides les beques l’hospitalet 2013 (XXVIII edició)

Veure imatge de Concedides les beques l’hospitalet 2013 (XXVIII edició) (nova finestra)

Resolució 6129/2013 relativa a la concessió de dues beques de recerca per a llicenciats universitaris “BEQUES L’HOSPITALET 2013”

Beca 1. La imatge de la ciutat: símbols, personalitat i identitat .  Beneficiaria: SILVIA GOMEZ BERMEJO.  Com a primer suplent, en cas de renúncia de la guanyadora, el tribunal ha designat a: SEBASTIÀ SÁNCHEZ SAULEDA

Beca 2. La dimensió econòmica del sector cultural a L’Hospitalet. Beneficiaria: MARITZA BUITRAGO RAVE.  Com a primer suplent, en cas de renúncia de la guanyadora, el tribunal ha designat a: MONTSERRAT CALDAS TARRAZON

Concedides les beques l’hospitalet 2012 (XXVII edició)

Veure imatge de Concedides les beques l’hospitalet 2012 (XXVII edició) (nova finestra)

Montserrat Gisbert Bel , llicenciada en història per la Universitat Rovira i Virgili, ha guanyat la beca per treballar en els arxius i publicacions d’associacions i entitats de L’Hospitalet, existents o ja desaparegudes, amb l’objectiu de preservar els fons documentals.

Brisa Luque és llicenciada en comunicació audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra i té un màster en innovació i qualitat televisives de la mateixa universitat. El treball becat analitzarà la presència de L’Hospitalet en el cinema i la televisió. Brisa Luque haurà d’estudiar i analitzar les aparicions de la ciutat en la producció cinematogràfica i televisiva i dels estudis de producció que han existit al terme municipal. 

Les dues joves becades  disposaran de 8 mesos per dur a terme i lliurar els projectes. Per fer aquest treball de recerca disposaran de l’assessorament i la tutoria dels tècnics designats pel jurat de selecció.

El jurat estava format per Jaume Graells, regidor de Cultura de l’Ajuntament i president del jurat; Josep Maria Solias, director del Museu de L’Hospitalet; Màrius de Juan, director de l’Arxiu de L’Hospitalet; Josep Maria González, responsable tècnic del programa Beques L’Hospitalet 2012, i Carles Santacana, en representació del Centre d’Estudis de L’Hospitalet.

Beques L'Hospitalet - edició 2012

Veure imatge de Beques 2012 (nova finestra)

Un any més, l’Ajuntament de l’Hospitalet convoca les BEQUES L’HOSPITALET de recerca en l’àmbit del Patrimoni Cultural per a llicenciats universitaris, sota la direcció del Museu de l’Hospitalet i l’Arxiu Municipal de l’Hospitalet, i amb la col.laboració del Centre d’Estudis de l’Hospitalet.

Es tracta de dues beques amb una dotació de 3.000 euros cadascuna, dirigides a joves llicenciats universitaris, que tenen com objectiu potenciar la recerca científica en els diversos àmbits vinculats al patrimoni històric de la nostra ciutat.

D’acord amb el termini establert a les bases, els aspirants poden presentar les seves sol·licituds i la documentació requerida al Museu de l’Hospitalet, c/Joan Pallarès 38, 08091 L’Hospitalet, telèfon 93-3381396, cultura.museu@l-h.cat fins  les 14 hores del divendres 29 de juny de 2012

Temàtiques proposades per a la convocatòria 2012 per a cadascuna de les beques 

  • Arxius i publicacions d'associacions i entitats de l'Hospitalet Les entitats de la ciutat han generat una producció de publicacions molt rica, però està caient en oblit perquè ningú no n'apreua el valor. Cal fer un llistat al més exhaustiu possible i localitzar el fons documentals d'aquestes entitats, incloses les anàlisis dels fons documentals respectius, i dissenyar les estratègies per llur preservació, com a part del patrimoni documental del municipi.
  • L'Hospitalet a la producció audiovisual Com a continuació de L'Hospitalet a la literatura i a les arts de la imatge, es proposa per aquest any un estudi de les aparicions de la ciutat en la producció cinematogràfica i televisiva. Per una banda, el paisatge urbà com a escenari, i per una altra, els estudis de televisió que han existit a la ciutat.

Concedides les beques l’hospitalet 2011 de patrimoni cultural

Veure imatge de Beques L'Hospitelt 2011 (nova finestra)

El jurat de selecció de les Beques de l’Hospitalet Convocatòria de l’edició 2011, reunit el dia 5 d’octubre de 2011, ha resol proposar, un cop examinades les trenta quatre candidatures presentades, i d’acord amb les bases de la convocatòria, els següents beneficiaris de les BEQUES L’HOSPITALET 2011

Beca 1. Les Masies de l’Hospitalet

  • MARTA PIERA i GONZÁLEZ guanyadora
  • M.TERESA MORENO i LÓPEZ 1er. reserva

Beca 2. L’Hospitalet a l’art i la fotografia. 

  • SUSANNA TOBEÑA i PUJOL guanyadora
  • NATALIA PIERNAS i GALLEGO 1er. Reserva 

Museu de L'Hospitalet

  • Casa Espanya. Espai d’Història
  • Adreça: C/ de Joan Pallarès, 38 08901 L’Hospitalet
  • Tel: 93.338.13.96
  • Fax: 93.260.04.66
  • e-mail: cultura.museu@l-h.cat
  • Web: http://www.museul-h.cat/ 

Arxiu Municipal de L'Hospitalet.

  • Adreça: C/ Cobalt 57, 3 pis. 08907- L’Hospitalet
  • Tel: 93.403.29.10
  • Fax: 93 403.29.11.
  • e-mail: arxiu@l-h.cat
  • Web: http://www.l-h.es/webs/arxiumunicipal/inici.aspx

Beques L'Hospitalet - Edició 2011.

Veure imatge de Beques L'H 2011 (nova finestra)

Convocatòria de dues beques amb una dotació de 6.000 euros cadascuna, dirigides a joves llicenciats universitaris, que tenen com objectiu potenciar la recerca científica en els diversos àmbits vinculats al patrimoni històric de la nostra ciutat.

Temàtiques proposades per a la convocatòria 2011 per a cadascuna de les beques

  • Les masies de l'Hospitalet.
  • La imatge de l'Hospitalet a l'art i la fotografia.

?D’acord amb el termini establert a les bases, els aspirants poden presentar les seves sol·licituds i la documentació requerida al Museu de l’Hospitalet, c/Joan Pallarès 38, 08091 L’Hospitalet, telèfon 93-3381396, cultura.museu@l-h.cat fins les 14 hores del divendres 23 de setembre de 2011.

Un any més, l’Ajuntament de l’Hospitalet convoca les BEQUES L’HOSPITALET de recerca en l’àmbit del Patrimoni Cultural per a llicenciats universitaris, sota la direcció del Museu de l’Hospitalet i l’Arxiu Municipal de l’Hospitalet, i amb la col.laboració del Centre d’Estudis de l’Hospitalet.

Temàtiques proposades per a la convocatòria 2011 per a cadascuna de les beques

  • Les masies de L’Hospitalet Estudi sobre el paisatge agrari i els models d’explotació agropecuària del territori de l’Hospitalet en època moderna i contemporània, i sobre la estructura i l’evolució arquitectònica de les masies del terme, tant de les desaparegudes com de les existents. El treball inclourà un inventari i un mapa amb l’ubicació espacial de les masies esmentades.
  • La imatge de L'Hospitalet a l'art i la fotografia Estudi sobre el tractament de l’imatge dels diversos paisatges de la ciutat a les arts visuals als segles XIX i XX. El treball comporta l’inventari –amb imatges- de tots les obres plàstiques detectades que reflecteixin imatges, paisatges o interpretacions localitzades a la nostra ciutat, tant pertanyents al fons d’art del Museu de l’Hospitalet com d’altres pertanyents a col·leccions ubicades fora de la nostra ciutat. El treball inclourà un buidatge i inventari de fons fotogràfics no ubicats a l’Hospitalet.

Concedides les beques l’hospitalet 2010 de patrimoni cultural

BEQUES L'HOSPITALET 2010Veure imatge de BEQUES L'HOSPITALET 2010 (nova finestra)

El proppassat dia 22 de juny de 2010 s’ha reunit el jurat de selecció de les Beques L’Hospitalet 2010, que ha resolt, un cop analitzades les 7 candidatures presentades, i d’acord amb els mèrits i criteris previstos a les bases, concedir les beques a les persones següents: 

Beca

  • Can Trinxet: Producció i treball en una fàbrica tèxtil hospitalenca a partir de les fonts documentals
  • Beneficiària: JUDITH BARNÉS MARTIN
  • Com a primer suplent, en cas de renúncia de la guanyadora, el tribunal ha designat: M.TERESA MORENO LÓPEZ

Beca

  • L’Hospitalet durant la Guerra de Successió: El Conveni de L’Hospitalet de 1713
  • Beneficiària: CLARA ÁLVAREZ JÁUREGUI
  • El tribunal ha considerat deserta la plaça de suplent.

La srta. Judith Barnés, domiciliada a Barcelona, és llicenciada en Humanitats per la UPF, i ha obtingut el Premi extraordinari de Fi d’estudis de la UPF el 2008 i el tercer Premi Nacional en Humanitats del Ministeri d’Educació 2008.

La srta. Clara Alvarez Jauregui, domiciliada a L’Hospitalet, és llicenciada en Història per la UAB.
El jurat de selecció de les Beques L’Hospitalet 2010 està conformat per: F. Xavier Menéndez, cap de secció de Patrimoni Cultural; Josep Maria Solias, director del Museu d’Història, Josep Conejo, director de l’Arxiu de L’Hospitalet i Carles Santacana, en representació del Centre d’Estudis de L’Hospitalet 

Un any més, l’Ajuntament de l’Hospitalet ha concedit les BEQUES L’HOSPITALET de recerca en l’àmbit del Patrimoni Cultural per a llicenciats universitaris, sota la direcció del Museu de l’Hospitalet i l’Arxiu Municipal de L’Hospitalet, i amb la col·laboració del Centre d’Estudis de l’Hospitalet. 

Es tracta de dues beques amb una dotació de 6.000 euros cadascuna, dirigides a joves llicenciats universitaris, que tenen com objectiu potenciar la recerca científica en els diversos àmbits vinculats al patrimoni històric de la nostra ciutat.

Enguany, les temàtiques proposades per a la convocatòria 2010 per a cadascuna de les beques són:

  • L’Hospitalet durant la Guerra de Successió: el Conveni de l’Hospitalet de 1713 El 2013 es compleix el 300 aniversari del Conveni de l’Hospitalet, un document previ al tractat d’Utrech de 1714 pel qual les tropes borbòniques i austriacistes pactaven l’evacuació de les tropes aliades, partidàries de l’Arxiduc Carles, de Barcelona, deixant la capital catalana a la seva sort. Aquest conveni es va signar a l’Hospitalet. L’original es troba a l’arxiu de Simancas. En la previsió dels actes que es puguin fer a la nostra ciutat en aquesta data de 2013, es necessari efectuar un treball de recerca científica sobre la qüestió, que es ajudi a conèixer com era l’Hospitalet a principis del S. XVIII i, tal vegada, que ens permeti escatir a quina casa del c/Xipreret es redactà i signà el document.
  • Can Trinxet: producció i treball en una fàbrica tèxtil hospitalenca a partir de les fonts documentals Coincidint amb la posta en marxa el 2011 del projecte de l’escola de Música-Centre de les Arts a Can Trinxet, es pretén aprofundir sobre el món de la producció i del treball en aquesta fàbrica emblemàtica de santa Eulàlia a partir del fons documental de can Trinxet que conserva l’Arxiu (de a partir els anys 40), i que ja està en fase de tractament. L’objectiu és explotar científicament un fons propi de l’arxiu, prèviament tractat. La beca ha d’incloure un estudi global previ, no un estudi arquitectònic, sinó “humà”, des de la creació de la fàbrica (Unión Industrial Algodonera) el 1905, passant per l’etapa daurada (en que Can Trinxet va arribar a tenir 1.200 treballadors als anys 20-30), i passant per la seva crisi i tancament, ja abans de la Guerra civil. Però el gruix de l’estudi, a partir de les fonts documentals i testimoni orals disponibles a l’Arxiu, es centrarà en la etapa del franquisme.

Oberta la convocatòria de l’any 2009 de les beques L'Hospitalet

Veure imatge de Oberta la convocatòria de l’any 2009 de les beques L'Hospitalet (nova finestra)

Des de la Secció de Patrimoni Cultural, que engloba el Museu de L’Hospitalet i l’Arxiu Municipal de L’Hospitalet es convoca la concessió de dues beques de formació en la recerca per a llicenciats universitaris.

Aquestes beques han de tenir com a àmbit d’aplicació L’ESTUDI DE L’EVOLUCIÓ DE LA CIUTAT DE L’HOSPITALET en dos eixos temàtics:

  1. L’organització del territori de l’Hospitalet a finals de l’edat mitjana: les ordinacions de 1475. Anàlisi del document i context històric.
  2. L’Hospitalet a la literatura. La imatge de la ciutat en la creació literària.

Podran sol·licitar les beques objecte d’aquesta convocatòria els llicenciats que estiguin en possessió del títol de Llicenciat en les branques dels coneixements relacionats amb les línies de recerca per a les quals se sol·liciti la beca. Cada sol·licitant es podrà presentar només a una de les dues línies de recerca.

El període gaudiment de la beca s’iniciarà a partir de la data que s’indiqui a la resolució d’adjudicació i tindrà una durada de 8 mesos.

La dotació de les beques serà de 6.000 € bruts anuals, repartits en 2 pagaments de 3.000 € cadascun.

Les persones que vulguin sol·licitar aquesta beca hauran de recollir l'imprès normalitzat de sol·licitud que es facilitarà al Museu d’Història de L’Hospitalet al carrer Joan Pallarés s/n de L’Hospitalet.

S’acceptaran sol·licituds al Museu de l’Hospitalet (c/ Joan Pallarés, 38) fins el divendres, 18 de setembre a les 14h; les que es dipositin a l’Harmonia Espai d’Art (Museu de l’Hospitalet) Pça. Josep Bordonau, 6, el dissabte 19 i diumenge 20, de 11 a 14h; i les que arribin per c/e o per correu postal sempre que quedi acreditada la seva tramesa abans del diumenge 20 de setembre, a les 14h

Adjunt podeu consultar el fulletó amb el resum de les bases, així com el document amb les bases complertes.

Us encoratgem a participar.

Les Beques de L’Hospitalet / Universitat de Barcelona

El 1986 el Museu va inciar un conveni de col.laboració amb la Universitat de Barcelona per a gestionar una convocatòria de beques per a la recerca científica, que s'ha mantingut fins avui.

La recerca se centra en l’àmbit de les ciències socials i pren com a temàtica general l'estudi de l'evolució de la ciutat de L'Hospitalet, a partir de tres eixos temàtics:

  • Estudi de les dones a L'Hospitalet
  • Cultura i ciutat, 1950-1980
  • Fons d'art contemporani del Museu d'Història de L'H

La convocatòria compren 4 beques anuals, i s'adreça a alumnes de 3r cicle de la UB, amb llicenciatures afins als eixos temàtics de la recerca.

Ajuntament de L'Hospitalet
Museu de L'Hospitalet - C/ Joan Pallarès 38 - Telf: 93 403 61 10 - Avís legal